top of page

Perzijski vzorci in motivi

Naučite se "brati" preprogo


S prepoznavanjem pomenov perzijskih vzorcev na preprogah, boste lahko "brali preprogo" in razumeli, kaj tkalec sporoča.  Imena perzijskih vzorcev na preprogah izhajajo iz mest, vasi ali plemen, kjer so bili posamezni vzorci najprej vtkani v tkanino.

Geometrija v perzijskih preprogah
Geometrijski vzorci perzijskih preprog, tkanih v nomadskih plemenih, so okrašeni z linearnimi elementi ki so sestavljeni iz navpičnih, vodoravnih in diagonalah linij in nastanejo z ponavljanjem istega elementa motiva. Motiv preproge lahko služi za določanje plemenskega ali krajevnega porekla.

Vzorec se, bodisi v naravi ali umetnosti, opira na tri značilnosti: enoto, ponovitev, in sistem organizacije.

Simetrija je temeljno načelo organiziranja v naravi in kulturi. Analiza simetrije omogoča razumevanje organizacije vzorca  in zagotavlja sredstva za določanje tako nespremenljivost kot spremenljivost.

S spreminjanjem razmerja v vzorcih, kjer se pričakuje simetrija, predvidljivih in ponavljajočih se vzorcev se lahko preoblikuje velika umetniška dela.

Te razlike v oblikovanju se pojavljajo v dveh glavnih delih preproge: polje in okvir, ki okvirja polje preproge. Modeli spadajo v dve različni kategoriji; ukrivljeno in premočrtno.

Najpogostejši motiv perzijskih preprog, zlasti večjih, je velik osrednji medaljon. Vendar, tudi če imata dve preprogi v bistvu enak dizajn, ni dveh natanko istih medaljonov. Nekateri strokovnjaki menijo, da so načrti medaljonov izhajali iz verske narave tkalcev in je njihov navdih verjetno prihajal iz umetniških dela in vzorcev iz kupol mošej.

Simboli in motivi v prezijskih preprogah

Zadnja objava
Nedavne objave
Arhiv
bottom of page