top of page

Popravilo / Proces restavriranja

Preproga se pregleda, ugotovi vrsto poškodbe, ter način izdelave (ročne ali strojne). Cilj je vedno enak, trajno popraviti preprogo brez vidnih znakov popravila. Dobre preproge so izdelane tako, da trajajo dolgo časa, seveda, če so pravilno in dobro vzdrževane.

Strojno izdelane preproge

Pri strojno izdelanih preprogah lahko preprogo ponovno obrobimo, skrajšamo, zožamo, odstranimo ali pa samo prikrajšamo poškodovane rese.

Ročno izdelane preproge

Rese preprog - franže

Najpogostejše popravilo pri preprogah je popravilo res. Večina preprog ima bombažne rese, to so dejansko podaljški osnove, (vertikalnih temeljnih niti na katere so pritrjeni vozli) Nekatere preproge imajo volnene ali svilene osnovne niti, vendar je glavno razumeti, da rese niso tam zaradi kozmetičnih razlogov, temveč so dejansko temelj na katerem je preproga zgrajena.

Pri preprogah je včasih potrebno na novo vstaviti samo nekaj manjkajočih res, največkrat pa je potrebno popraviti vse rese.

Obstaja več možnosti; lahko se vgradijo oz. vstavijo popolnoma nove rese,ali pa se obnoviZaključek na obstoječo osnovo.

Obstaja tudi način, ko se vnaprej izdelane rese samo prišijejo na  poškodovano preprogo, česar ne izvajamo in tudi odsvetujemo.

Popravila robov preproge
Stranske vrvice držijo votkovne niti (te tečejo prečno od leve proti desni) in so pomemben del strukture preproge. Te vrvice držijo posamezne vrstice vozlanja na mestu. Za resami, je rob preproge tisti, ki se pogosto poškoduje z uporabo oz. se izrabi. Ko se rob obrabi, je potrebno takojšnje popravilo preproge, da se prepreči nadaljno škodo.

Zavarovanje ali popravilo manjših lukenj in strganin
Zaradi uporabe oz. izrabe in staranja preproge ali postavitve pohištva, se lahko pojavijo manjše luknje ali raztrganine na preprogi. Ko se to zgodi in če je to primerno, lahko z vezenjem oz. obšitjem okrepimo poškodovano območje. S tem zaščitimo temelje, osnovne niti pred nadaljnjim paranjem.
Če gre za večjo luknjo, je priporočljiv drugačen postopek.

Krpanje lukenj
To je stroškovno bolj učinkovit način popravila za manjše luknje. Namesto tega da bi ponovno tkali, lahko izvezemo kos, ki se prilega izrezu poškodovanega mesta in ga vpletemo na osnovno nit in votek. To ni priporočljiv način popravila luknje ker ne vzpostavljamo ponovne strukture preproge ampak gre bolj za kozmetični popravek. Vendar pa je lahko vrednost preproge odločilni dejavnik za upoštevanje te možnosti. Pri nas smo vam vedno na voljo za strokovno svetovanje.

Ponovna  izdelava poškodovanih področij
Pri tem postopku področje kjer je luknja popravimo od temeljev z dodajanjem novih posamičnih niti na izvirne osnovne niti in votek preproge. Pri tem uporabimo enako obliko in stil, naj gre za turško perzijsko ali kakršnokoli drugo ročno izdelano preprogo.

Druga popravila / restavriranje, ki jih še ponujamo:

 

  • Odstranjevanje razbarvanosti

  • Popravila/ravnanje zapognjenih robov in vogalov

  • Pristriževanje izvlečenih niti (flor)

  • Šivanje podložnih obrobnih trakov

bottom of page