top of page

Svilene perzijske preproge in

kaj je dobro vedeti o njih


Nekateri trgovci preprog namenoma ne izpostavljajo, da je svila v perzijskih preprogah ki vam jih prodajajo dejansko umetna svila. Ta problem se pojavlja predvsem v zvezi s preprogami, ki prihajajo iz treh držav, kjer tkejo tako iz umetne kot iz pravih svile (to so: Turčija, Indija, in včasih Pakistan). Umetne svilene preproge pa nikoli ne tkejo v Iranu in ne boste nikoli našli kaj takega, kot je "Perzijska preproga iz umetne svile".

Jasno je, da je orientalna svilena preproga stkana iz prave svile, ki je dejansko vlakninast protein, sestavljen iz več aminokislin. Pridobiva se iz kokona oz. zapredka ličinke sviloprejk. Za žetev prave svile, se zapredki segrevajo, s tem se ubijejo ličinke sviloprejke. Potem pa se te zapredke svile razvijejo oz. razpletejo v posamezna vlakna, ki jih nato spredejo med seboj v svilene niti.

Ko svilene niti obarvajo, so svilena vlakna nasičena z bogatimi barvami in imajo značilen, skoraj prosojen lesk. Svila ima izredno visoko natezno trdnosti, večjo celo od najlona. Ocenjeno je bilo, da bi svileno  vlakna oz. nit s premerom svinčnika, lahko dvignilo težo kot ga ima Boingovo potniško letalo 747.

Čas je za preizkus...

Na žalost obstajajo »prehodni distributerji z nizko integriteto«, ki prodajajo umetne svilene perzijske preproge in to za enako ceno kot prave perzijske svilene preproge. Umetna svila je lahko narejena iz merceriziranega bombaža ali rajonskih vlaken. Ne prihaja iz zapredkov  sviloprejk. Bombažna vlakna so mercerizirana z raztegovanjem pod kontrolirano napetostjo, pri sobni temperaturi, medtem ko so tretirana s kavstično raztopino sode. To povzroči, da vlakna nabreknejo in so veliko bolj sijoča in odsevna.

Rayon – rajonska vlakna pa so skoraj v celoti iz čiste celuloze.
Ta vlakna se proizvaja najprej z raztapljanjem celuloze v gosto rumeno tekočino, imenovano viskoza. Viskoza se nato stiska skozi majhne luknjice v kemični kopel, ki omogoča nastanek dolgih vlaken, ki se nato stkejo v niti in preje. Umetna svilena perzijska preproga nima dolgotrajne kakovost tkanine in hitro izgubi svoj umetni sijoči lesk. Njena trajnost je manjša tudi od volne.

Kako prepoznati pravo svileno perzijsko preprogo?
 

   1. Drgni jo (svilo mislim)


Možno je, da lahko ločite pravo svilo od umetne z močnim drgnjenje flora (to je vlaken) z odprto dlanjo. Pravi svilen perzijec se čuti kot topel, umetna svilena preproga pa ostane hladna na otip. Sam mislim, da se čuti to razliko. Seveda, pomaga, da imate pri roki garantirano pravo svileno preprogo, tako da lahko primerjate občuteno!
 

   2. Zažgi jo (tudi tu imam v mislih svilo)


Odrežite majhen košček franž oz. res in vlakno zažgite. Opazujete tako videz pepela kot vonj dima. Če je snov umetna, je pepel  gladek in praškast, podoben pudru in vonj je podoben zažganemu papirju. V primeru pa da gre za pravo svilo je pepel počrnjen in V kosmih, vonj pa spominja na vonj zažganih las.

   3. Raztopi jo (svilo)

Zadnji korak za preskus narave svile v preprogi... in ta je najnatančnejši, je kemični test, ko kemično ločimo beljakovine iz celuloze ali petrokemičnih proizvodov. En tak preskus je: pri sobni temperaturi zmešamo raztopino 16 g bakrovega sulfata (CuSO4) v 150 cc vode. Dodamo 8-10 g glicerina, nato še kavstično soda (natrijev hidroksid: Na OH). Mešamo dokler ne nastane bistra raztopina. Ta raztopina bo majhen vzorec naravne svile popolnoma raztopila, bombaž, rayon, in najlon pa bodo ostali nespremenjeni.

Če vse tole povzamem…

V profesionalnih delavnicah preprog  izbiro oblikovalskih slogov običajno narekujejo potrebe trga, bodisi v tujini ali na lokalni ravni. Osnova in votek, sta skoraj vedno  bombažna ali svilena in število vozlov je običajno višje od preprog iz vaške proizvodnje. V orientalskih delavnicah preprog je tkanje skrbno nadzorovano s strani mojstra tkalca, ki je odgovoren za vsake statve ki so pod njegovim budnim očesom.

Skrbno si oglejte svileno perzijsko preprogo: mora biti gosto tkana (z več kot 1300 vozlov na cm² v in pogosto z 3000 ali več vozlov na cm²),z zapleteno podrobnimi motivi, kratko pristrižena, in mora imeti prave svilene rese oz. franže, ki so nedvomno podaljški strukture na katero je sama preproga stkana in ne naknadno prišite na koncih svilene preproge. Umetne svilene orientalske preproge imajo pogosto le srednje gosto tkanje (manj kot 1200 vozlov na cm², včasih tudi manj kot 900 vozlov na cm²). Pogosto imajo bombažne rese. Prave kakovostne svilene perzijske preproge imajo vedno tudi svilene rese-franže.

OK, gledate lepo tkano, lepo vzorčen motiv, skrbno in enakomerno kratko pristriženo perzijsko svileno ali orientalsko svileno preprogo z pravimi svilenimi franžami. In naj vam povem da si lahko še vedno ogledujete preprogo iz umetne svile. Tu so trije preskusi, ki vam lahko pomagajo razlikovati med pravo stvarjo in ponaredkom. A vedite da še vedno ne gre za pravo jamstvo! Večjo sigurnost lahko pridobite le z »poznavalsko kilometrino«.

V teh delavnicah tkalci po natančnem načrtu z vnaprej določenimi barvnimi izbirami. Plemenski ali vaški tkalci preprog pogosto tkejo doma in uporabljajo navdihe in mnoge elemente oblikovanja, posvečenih v spomin. Priložnosti za ustvarjalnost v taki domačnosti je veliko več. In rano zato so svilene perzijske preproge (z drugimi besedami) njihovi vzorci in motivika, »večje« in priznanejše od drugih.

Zadnja objava
Nedavne objave
Arhiv
bottom of page