top of page

Perzijske preproge

 

Perzijske preproge so znane kot ene izmed najstarejših orientalskih preprog. Po mnenju mnogih zbirateljev so te najboljše orientalske preproge, medtem ko so za druge najboljše turške preproge.

Seveda neverjetna raven v kakovosti perzijskih preprog kaže da so Perzijci sposobni ustvariti najboljše preproge na svetu kar jim določa tudi cenovno vrednost

Vendar pa se ne spuščajte v nabavo samo glede na cenovno vrednost preproge.
Na tej strani ponujam informacije in podrobnosti, ki jih morate vedeti, da se bote samostojno znašli v svetu Perzijskih (iranskih) preprog.

Ročno delo ali ne? Čas je za preizkus!

Če želite kupiti dragoceno perzijsko preprogo, mora biti najprej ročno izdelana. Strojnim preprogam primanjkuje izvirnosti, vzdržljivost in šarma.

Z drugimi besedami, strojno izdelane preproge niso  prave orientalske preproge. V osnovi so namenjene zgolj za pokrivanje Tal. Medtem ko je časovna investicija v ročno izdelavo od najmanj 8 mesecev pa tja do več let, je ta le nekaj minut za primer izdelave strojne preproge.

Seveda lahko uporabite tudi perzijsko preprogo za pokrivanje tal in ob tem občutite  neskončno veselje, cenjeno v njeni vrednosti in vonju po avtentičnosti.

V resnici lahko strojno izdelane preproge stanejo le delček vrednosti ročno izdelanih preprog, a modro je upoštevati tudi naložbeno priložnost pri nakupu ročnega avtentičnega izdelka.

Na primer, lahko se po letih uporabe odločite za prodajajo svoje preproge. Prepričani ste lahko, da ob tej prodaji naredite veliko več dobička, kot morda mislite. Pomembna značilnost orientalskih preprog, predvsem perzijskih preprog je da postanejo z leti bolj dragocene, podobno kot vino...

Sedaj poznate še eno veliko razliko med strojno izdelano in ročno vozlano perzijsko preprogo.

 

Torej.. Kako prepoznati razliko pred nakupom ..?

Ne skrbite :) bom razložil… Naredite lahko hiter test, da vidite če je preproga ročna ali ne. Obrnite jo in poglejte na hrbtno stran in če ne morete tako jasno videti vzorca kot na sprednji strani, vam je lahko jasno da preproga ni ročno izdelana.

Če je preproga prestala prvi korak, jo upognite tako da se izpostavijo »korenine« vlaken in tu ob vznožju na osnovi preproge vidite vrstice vozlov. Preproga, ki jo želite kupiti, je zagotovo ročno izdelana.

V  mislih imejte da vam ta test daje tudi podatek o kakovosti, bolj ko je izrazit vzorec na hrbtni strani, boljša kakovost preproge.

Kako so perzijske preproge narejene?

Vsi tkalci orientalskih preprog uporabljajo podobne metode in materiale, ki zahtevajo dolge ure dela. Obstajata samo dve vrsti tkanja oziroma lahko rečemo, dve vrsti vozlov.

Perzijske preproge so vozlane s perzijskim Senneh vozlom, ki je en sam vozel. Narejen je s prehajanjem volnene niti pod eno osnovo, nato pa čez in okoli naslednjo.

Niti tega vozla lahko na licu preproge ležijo v levo ali desno, obe smeri.

Torej, kaj? Ena nit  v perzijskem Senneh vozlu omogoča tkalcu bolj tekoče linije preproge in finejši videz dela, preprosto zato, ker ti vozli zasedejo manj prostora.

Materiali

Večina orientalskih preprog je narejenih iz 5 osnovnih materialov. Volna, bombaž, svila, juta in živalska dlaka. Obstaja tudi neka variacij teh materialov. Volna tkana na bombažno osnovo je najpogosteje uporabljena kombinacija materialov.
 

Volnene perzijske preproge
Če želite kupiti volneno preprogo, najprej preverite kakovost volne. Ali je dobra ali slaba?
Torej... kako to preizkusiti?

Kako oceniti če volna je dobra ali slaba...

Ok !! To bom pojasnil bolj na široko in nazorno v rubriki volnenih perzijskih preprog. To je res pomembno, če ste se odločili za nakup volnene perzijske preproge.

Svilene Perzijske preproge
Abrisham (pomeni svila v iranščini) je ena izmed najmočnejših naravnih materialov. Prepoznavanje dobrih svilenih preprog je težje kot prepoznavanje dobrih volnenih preprog. Če iščete resnično dobro svilo, vam tudi sam svetujem, da preverite rubriko turških svilenih preprog.

Zakaj je tako ?? je taka preproga redka? Ne, jaz ne mislim tako. Dejstvo je da je  svilena perzijska preproga tako draga da jih trgovci le redko vključijo v svojo ponudbo, tkalci pa se le redko lotijo izdelave ker jo težko prodajo. Vendar pa lahko najdete nekaj drugih različic svilenih preprog v trgovinah. Je to dovolj o svilenih perzijskih preprogah?

Seveda ne !!

Če bi radi izvedeli več... poglejte v rubriko svilene perzijske preproge.

Bombažna perzijska preproga

Bombaž ima številne prednosti, kot osnovni material: Torej, kaj je prednost bombaža?

 • močan

 • ne izgubi svoje obliko

 • omogoča fino tkanje

 • lahko je spreden v dovolj tanke pramene


Vendar pa je dovzeten za plesen.

Iz Perzije v  svet...

Eden od zanimivejših pogledov na orientalske preproge se skriva v  odkrivanju pomena, zgodbe, sporočila ki se skrivajo v vzorcih in zasnovah. Sama zgodovina je bila zabeležena v preproge ki so jih tkali:

 

 • prikazi bitk, zmag in porazov

 • pomembni voditelji

 • religija

 • vraže

 • tragične ljubezenske zgodbe...

Več kot štiri tisoč vrst preprog je proizvedenih v Perziji. Večina jih ima relativno vzorčno obliko, kot na primer ukrivljeni vzorci, premočrtni vzorci, cvetje, živali in ptice v različnih barvah.

Rdeča je priljubljena barva orientalskih perzijskih preprog, uporabljena v raznolikih odtenkih od  češnjeve rdeče, škrlatne do blage koralne rdeče.

Modre barve se prav tako pogosto uporabljene v orientalskih preprogah, predvsem zelo globoko indigo modra, ki se pojavlja najpogosteje kot barvo ozadja.

Morda najbolj znan perzijski dizajn preproge je molitveni lok, ki se uporablja v vseh perzijskih molitvenih preprogah.

Preproge se pogosto uporablja  za ustvarjanje barvne sheme prostora kjer leži.

V perzijskih  preprogah je drevo življenja pogost motiv, ki predstavlja večno življenje. Ta oblika se pojavlja predvsem v Perziji, še posebej v mestih Isfahan, Qum in Tabriz kjer jih proizvajajo neverjetno realistične podobe dreves.

Tukaj je nekaj drugih vzorcev in motivov ter njihov pomen:

vrt - motiv ima medaljon v centru s cvetovi napolnjenim gozdom okoli njega.

 •  Vaza nesmrtnosti - obliki vaze

 •  Vrba Žalujka - vrba prestavlja za žalost in smrt

 •  Rajskivrt - motiv ima medaljon v centru s cvetovi napolnjenim gozdom okoli njega.


Središčna točka, medaljon predstavlja tudi oko, vsevidno božanstvo. Menijo, da zasnova temelji na lotosovem cvetu, predstavlja strah, ki raste s svojimi koreninami v blatu in cvet ki je obrnjen proti nebu.

Svet perzijskih preprog je takooo velik... Veliko geometrijskih zasnov, vzorcev, barv, velikosti in drugega... Tukaj najdete še nekaj drugih informacij o geometriji in vzorcih, če jih potrebujete.

Arhiv
Nedavne objave
Zadnja objava
bottom of page